Emppp syedap...! Kalau tak caye cubelah. Rasa macam yang kat kedai tu... betul...!
Seperti yang dijanji pada kawan, Sya dan kakak... inilah gambo dan resepi ais krim yang aku buat smalam.
BAHAN
2 1/2 cawan coffeamate (tepung krimer)
250 ml susu segar
1/2 cawan gula pasir
*Perasa coklat (Emulco)
- Optional (Kalau tak suka coklat,boleh tukar ke perasa lain)
CARA-CARA
>> Satukan coffeamate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
>> Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 1/2.
>> Keluarkan dan letakkan *coklat emulco. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
>> Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
~ Selamat Mencuba ~

0 comments:
Post a Comment