-->
❀◕ ‿ ◕❀  Akukah Princess Itu ?

snow

Followers

Blog Archive

  • ▼  2011 (32)
    • ▼  November (17)
      • Selamat Hari Raya Haji
      • Suka~Suki ambik 2x
      • Resepi Nasi Goreng Black Paper
      • Resepi Ayam Goreng Berempah
      • Resepi Sate Ayam
      • Resepi Spaghetti Meetball
      • Resepi Roti Jala
      • Cornflakes Chocolate
      • Resepi Donut
      • Resepi Karipap Daging Rangup
      • Ayam Goreng Tepung
      • Resepi Puding Coklat
      • Coklat Buatan Sendiri
      • Resepi Ais Krim Coklat
      • Butter Cookies
      • Resepi Kek Cawan Coklat Cara Mudah
      • Resepi Kek Coklat
    • ►  October (15)

Tuesday, 1 November 2011

Resepi Donut

Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )

  • 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan shortening/butter
  • 5 cawan tepung gandum
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
  3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
  4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
  5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
  6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
  7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.
Posted by Princess at 23:08
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

About Me

My photo
Princess
View my complete profile

My banner

*Copy And Paste it into your blog ok?:)

facebook

LieyLiey KeDah

Create Your Badge

Facebook Badge

hang rasa hang hidup lama dah ka?awt hang nk rasa mkn nasi guna straw ka?

Promote Your Page Too

ctrl+c

welcome


Link Pelangi

tulisan

bubles

button


" />
V

background

code foolow

Top Up

hide

[Tutup]

ShoutMix chat widget
Theme images by jusant. Powered by Blogger.